2019: Kuzushi

Kuzushi.

In de loop der jaren is het geaccepteerd om de term “kuzushi” in het Engels te vertalen als “evenwicht verbreken”. Ik denk dat dit niet alleen onjuist en misleidend is, maar ook een van de grootste problemen is geweest bij het verkrijgen van de werkelijke betekenis van dit belangrijke aspect van de beoefening van judo, aikido en andere traditionele budo.
Nu wordt er vaak over Kuzushi gesproken dat het betekent het uit balans brengen van de tegenstander om voordeel over hem te behalen.
Op meer geavanceerde niveaus is het echter veel meer dan dat. Kuzushi kan bijvoorbeeld ook worden bereikt door het ritme van de tegenstander te breken, nepaanvallen, stoten, veranderingen in lichaamshouding of grip, of een plotselinge verandering in snelheid of tempo. Een cruciaal element in kuzushi is dat het meer zou moeten verstoren dan het lichaam.
Kuzushi is heel erg mentaal. Kuzushi moet de concentratie van de tegenstander altijd verstoren, wat resulteert in een tijdelijke gelegenheid voor een aanval. een sterke en positieve mentale houding kan vaak een zwakkere gemoedstoestand domineren, wat resulteert in effectieve kuzushi.
Er is nog een andere versie van de betekenis van Kuzushi wat nog dichter naar de bron gaat.deze uitleg is te lezen in Original translation of Mifune’s “Canon of Judo”waar weer een een andere betekenis wordt geven van Kuzushi.
Blijft een interessant onderwerp.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s