Aiki-Jutsu

Aiki-Jutsu is geen statische krijgskunst, maar legt veel nadruk op de dynamiek van beweging en is een traditionele krijgskunst waarin het “competitie-element” ontbreekt. Aiki-Jutsu is in essentie een krijgskunst met een defensief karakter. De verdediger probeert controle te krijgen over de tegenstander, door de aanval over te nemen en in het eigen voordeel om te buigen. Vaak worden hiervoor circulaire bewegingen gebruikt, daardoor wordt een voorwaartse aanval geneutraliseerd en kan de verdediger al naar gelang de situatie vereist een werp- techniek inzetten of een controletechniek toepassen.

Ook de aanval is van belang om te leren je goed te kunnen verdedigen. De nadruk ligt op een beheerste uitvoering van de technieken, op een natuurlijke en vloeiende wijze, deze zijn hoofdzakelijk gebaseerd op centralisatie- en rotatie-technieken. Kenmerkend zijn de ruime circulaire vloeiende bewegingen, gebaseerd op de bewegingsvorm van zwaardtechnieken. In Aiki-Jutsu wordt gebruik gemaakt van klemmen en grepen, wapens en manieren  van ontwijken en verplaatsen.

Aiki-Jutsu is voornamelijk een ongewapende krijgskunst, toch wordt ook wel met wapens getraind. De wapens die hierbij worden gebruikt: bokken (zwaard), tanto (mes), tambo (wapenstok) en jo (staf). Aiki-Jutsu behoort tot de martial arts waarvan de basis al meer dan 1000 jaar geleden is gelegd. Op een puur fysiek niveau is het een krijgskunst, die gebruik maakt van veel verschillende worpen, technieken en klemmen, die afkomstig zijn uit oude Ju-jutsu stijlen ontstaan in Japan en in hoofdzaak afgeleid zijn uit het Ken-jutsu (zwaard technieken) en ontdaan zijn van de hardheid van het Daito Ryu Ju-jutsu (de ju-jutsu blokkeringen).